Welke klachten behandelt een osteopaat vóór, tijdens en na de zwangerschap?
Zwanger? Proficiat!
Helaas loopt een zwangerschap zelden zoals je het hoopt. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat fysieke klachten krijgen. Een osteopaat biedt hierbij vaak uitkomst.
Ook indien zwanger worden moeilijk verloopt, wanneer je klachten blijft ervaren ná jouw bevalling en zelfs in anticipatie van een vlotte bevalling, kan osteopathie helpen.
Geordend van pre- naar post-nataal, volgen de klachten die een osteopaat kan verlichten.
Hier gaan we!
1. Pre-nataal
A. infertiliteit
Het grootste probleem pre-nataal is infertiliteit.
Want nog vooraleer je zwanger bent, is er de zwangerschapswens.
Maar wat als die wens niet vervuld geraakt? Daar zijn heel veel mogelijke oorzaken voor, maar het staat vast dat bij al die oorzaken de vrucht niet kan groeien.
Voor optimale groei zijn hormonen, bloedcirculatie en beweging belangrijk.
Als osteopaat kunnen we net díe factoren verbeteren. Dit maakt osteopathie de beste aanvullende therapie wanneer je zwanger wil worden.
In onze praktijk behandelen we ook gynaecologisch en verbeteren we baarmoeder- en menstruatieklachten, maar infertiliteit is een heel andere specialisatie waar ik je graag voor doorverwijs naar de beste infertiliteits-osteopaat van België, Colette Peeters in Evergem (https://osteopaatcolette.be/specialisaties/infertiliteit/).
Neem zeker contact op met haar als je je in de beschreven situatie bevindt.
B. Als lichamelijke voorbereiding op de zwangerschap
Het tweede gegeven dat we in de osteopathie pre-nataal aanpakken is de lichamelijke voorbereiding op de zwangerschap.
Dus we gaan allereerst proberen om de vrouw in de pre-natale zorg zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze zo weinig mogelijk klachten heeft tijdens de zwangerschap.
Want als een baarmoeder groter wordt, die toch wel wat tractie of verklevingen heeft, of waarvan de ligamentuur niet goed meebeweegt, dan gaat de vrouw klachten krijgen aan bekken, lage rug, staartbeen, heiligbeen enzovoort.
2. Volgende stap : zwangerschap
Als osteopaat kunnen we een heel groot verschil maken bij zwangere vrouwen. Wanneer je zwanger bent, ondergaat jouw lichaam heel veel veranderingen.
Zo ook moeten jouw wervelkolom en bekken zich aanpassen aan de baarmoeder die enorm gaat uitgroeien. Als je daarop moeilijk kan adapteren, ga je erop compenseren en dan ga je klachten krijgen.
Hoe onderzoekt een osteopaat de zwangere vrouw?
De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van de botten en de gewrichten. Alles in het lichaam heeft beweging (soepelheid) nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Indien een gewricht niet soepel is, is het omdat dat vastzit of geblokkeerd is, en dit geeft klachten.
Een osteopaat is getraind om net dát bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit de oorzaak kan zijn van je klachten. Hij neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken.
Dus in eerste instantie gaan we kijken, welke klachten heeft deze zwangere vrouw om vooral beweeglijkheid in de verschillende structuren te gaan benaderen en verbeteren.
De klachten die we kunnen verlichten of behandelen bij zwangere vrouwen, zijn lichamelijke klachten zoals:
Een vraag die we veel krijgen van aanstaande moeders, is:
Is osteopathie wel veilig als je zwanger bent?
Ja!
Osteopathie is een veilige behandelmethode, ook als je zwanger bent. Een osteopaat werkt samen met andere medisch zorgverleners en therapeuten en is opgeleid om te kunnen bepalen of je met je klacht eventueel naar de huisarts of specialist moet, en zal je in dat geval doorverwijzen.
De behandeltechnieken die een osteopaat gebruikt zijn veilig voor jou en jouw ongeboren baby. Wel is het verstandig om naar een osteopaat te gaan die ervaring heeft met de behandeling van zwangere vrouwen, om een zo goed als mogelijke, en gespecialiseerde behandeling te krijgen.
Wat houdt die behandeling dan precies in?
Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van de lichamelijke klachten. Bij de behandeling worden geen medicijnen, inspuitingen of apparatuur gebruikt, een osteopaat werkt alleen met zijn handen.
Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergrond van je klachten en wat je hier zelf aan kunt doen om je gezondheid te verbeteren.
3. Osteopathie als voorbereiding op de bevalling
Goed, een andere pijler die heel belangrijk is, is dat we gaan proberen om de baarmoeder, die als behuizing voor de groeiende baby dient, zo beweeglijk mogelijk te maken.
Daardoor vormt de baarmoeder een omgeving vormt voor de baby waarin de baby een “optimal foetal positioning” kan hebben, wat zeer belangrijk is om geen malpresentaties of geen malposities (zoals stuitligging en dwarsligging) te hebben naar de bevalling toe.
Door bijvoorbeeld de bekkenstand te verbeteren, kan de geboorte soepeler verlopen.
Osteopathie kunnen we dus inzetten om het lichaam van de zwangere vrouw voor te bereiden op de bevalling door de vitaliteit, de mobiliteit en de bloedcirculatie van bekken, bekkenbodem en foetus te optimaliseren.
Daardoor kunnen we proberen meewerken dat de bevallingen veel vlotter verlopen, dat er minder indicaties zijn naar keizersnede of ventouse of forceps.
4. Post-nataal
Wat dan ook nog heel belangrijk is, is dat wij als osteopaat, ook post-natale zorg geven.
Zwanger zijn en bevallen zijn zeer stressvolle gebeurtenissen voor ons lichaam, die we maar een paar keer in ons leven meemaken. Het lichaam is er misschien wel op voorzien, maar het loopt daarom niet altijd van een leien dakje.
Post-nataal herstel kan soms op zich blijven wachten. We denken dat we wel zullen herstellen, maar ondertussen duurt het toch al lang. Heel wat vrouwen worstelen nog met zwangerschaps- of bevallingsklachten, zelfs tot maanden of jaren nadien.
Hier hoef je niet mee te leven en veel van die klachten kunnen verlicht tot opgelost worden.
Maar belangrijk hierbij is dat we moeten herkennen wanneer er een moeilijk post-nataal herstel is, wat in heel veel disciplines toch wat onderschat wordt.
We gaan er te vaak van uit dat elke klacht die een vrouw na haar bevalling heeft, er “sowieso” bij hoort. Dit is niet zo.
Dus we kunnen eigenlijk heel veel doen. Post-nataal gaan we proberen het moeilijke herstel, dat we moeten herkennen, om dat te gaan begeleiden zodat de vrouw niet levenslang met klachten blijft zitten.
De klachten die een vrouw na haar bevalling kan krijgen, kunnen te maken hebben met:
5. Lactatie / borstvoeding
En dan kunnen we haar ook nog gaan begeleiden bij lactatie: naar houdingen toe, wat is belangrijk, hoe kan je een lactatie goed gaan opbouwen, zodat de baby’s gedurende 6 maanden, bij voorkeur, uitsluitend borstvoeding of vooral kunnen krijgen.
Osteopathie kan helpen bij:
Als osteopaat kunnen we een heel groot verschil maken met onze behandeling om deze vrouw én de baby zo goed mogelijk te kunnen begeleiden naar één van de belangrijkste belevenissen in hun leven.
Indien je meer informatie wil, of je ervaart een fysieke klacht die hier niet tussen stond, contacteer ons en dan bekijken we samen wat we voor je kunnen doen.