Velen weten ondertussen dat je naar een osteopaat moet gaan bij rugpijn.
Alhoewel dat klopt, behandelt een osteopaat veel meer klachten dan dat.
Deze 10 klachten laat je ook best nakijken door jouw osteopaat:
1. Hoofdpijn
Hoofdpijn heeft veel mogelijke oorzaken: uitdroging, zuurstofgebrek (denk maar aan de mondmaskers), vermoeidheid, het nemen van veel pijnstillers, ...
Maar hoofdpijn kan je ook krijgen door vastzitten van nek of wervelkolom. Als dan de osteopaat de geblokkeerde gewrichten losmaakt, verbetert de bloedcirculatie waardoor de hoofdpijn verbetert tot verdwijnt.
2. Gewrichtspijn en spierpijn
Je gewrichtspijn en spierpijn kunnen te wijten zijn aan een scheefstand van het bewegingsapparaat. Hierdoor zijn de spieren veel meer gespannen dan nodig, en trekken zo de gewrichten vast.
In dit geval zal de osteopaat de gewrichten terug losmaken, zodat de spieren kunnen ontspannen en de pijn kan verdwijnen.
De osteopaat kan je pijn verlichten zonder dat je een invasieve operatie hoeft aan te gaan of verdovende middelen nodig hebt.
3. Je baan vereist dat je lange tijd stilzit
Als je zit verhoog je automatisch de druk in jouw rug. Als je lang zit, zit je dus constant in overdruk op jouw wervels. Hierdoor kunnen schijven en botten verschuiven, en zo problemen zoals een hernia doen ontstaan.
De osteopaat kan jouw wervelkolom terug rechtzetten en je de juiste therapie geven zodat je in de toekomst geen problemen meer krijgt.
4. Schouderpijn
Bij schouderpijn kunnen veel lichaamsregio’s een rol spelen. De osteopaat zoekt naar de oorzaak van de schouderklacht en welke regio’s hierop invloed hebben.
De osteopathische behandeling bestaat erin om de spierspanning en fasciale spanning in het gehele nek- en schoudergebied te verlichten.
5. De zolen van je schoenen slijten ongelijk af
Ooit al gemerkt dat de buitenzijde van jouw schoen meer afslijt dan de binnenzijde?
Als je merkt dat de zolen van je schoenen ongelijk slijten, is dit ook een teken dat je lichaam scheef staat en moet worden rechtgezet. Doe je dit niet, dan krijg je chronische problemen op die plaats of elders in het lichaam.
6. Beperkte bewegingsvrijheid
Natuurlijk is een kind soepeler dan een volwassene, en een volwassene soepeler dan een oudere. Maar wanneer je merkt dat de ene zijde minder soepel is dan de andere, of wanneer je op een paar weken/maanden verstijft (in plaats van jaren), weet je dat het niet door “ouderdom” komt.
Want jouw linkerbeen is even oud als jouw rechterbeen. En het hand waarmee je al heel jouw leven schrijft is niet op een paar maanden tijd zoveel beperkter, pijnlijker of verouderd.
Ook is jouw rug niet op 6 maanden tijd van 50 jaar naar 80 jaar gegaan, maar is er wat anders aan de hand.
Een beperkte bewegingsvrijheid is een directe indicatie dat je naar een osteopaat moet gaan. De aanpassingen van de osteopaat zullen de botten en gewrichten opnieuw losmaken.
Hierdoor vergroot het bewegingsbereik van het lichaam en zal je een stuk soepeler zijn bij het buitengaan dan bij het binnenkomen.
7. Je hebt hebt onlangs een ongeval gehad
Na een auto, moto, of fiets ongeval ontstaan er bijna altijd posttraumatische klachten. Denkt maar een een stijve nek (whiplash), rugpijn, misselijkheid, hoofdpijn. Een ervaren osteopaat kijkt alles grondig na en pakt aan daar waar de problemen ontstonden en naar toe trekken.
Na een ongeval is een check-up door een osteopaat een topprioriteit, want dit helpt om niet alleen de klachten aan te pakken, maar ook om ernstige gevolgen te voorkomen.
8. Scherpe, stekende pijn in de benen
Als je een scherpe, stekende pijn in je benen voelt, maar ook tintelingen en je voelt je zwak, dan kan dit een teken zijn van een ingeknelde zenuw of een hernia.
Een getrainde osteopaat zal een correctie van de wervelkolom uitvoeren om de verhoogde druk op de zenuw te verlichten zodat de pijn kan verminderen.
9. Je bent sportief
Als je een actieve levensstijl hebt en veel sport, wordt je lichaam extra belast. Deze extra stress kan leiden tot een scheefstand van de wervelkolom.
Door 3-4 keer per jaar naar een osteopaat te gaan, doe je aan optimale letselpreventie, zodat je kunt blijven genieten van het sporten!
10. Je wilt een meer gezondheidsbewust leven leiden
We leven in een maatschappij waar meer en meer mensen het belang van goede zelfzorg inzien. Daarom gaan we tweemaal per jaar op controle bij de tandarts en laten we ons bloed controleren bij de huisarts.
Maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering. Heb je ooit al eens gedacht om je gewrichten/spieren/rug/nek ook even te laten nakijken bij een osteopaat?
Preventief je rug laten losmaken, kan een wereld van verschil betekenen op lange termijn, bijvoorbeeld in het voorkomen van hernia’s of artrose.
In mijn praktijk maak ik vaak de vergelijking met een auto. Je gaat met je wagen op onderhoud na 10.000 kilometer, omdat je niet graag ‘in panne’ valt?
Die analogie met onze eigen ‘carrosserie’ is hetzelfde. De osteopaat kan preventief mechanische letsels aanpakken die (nog) geen klachten geven, net als een garagist olie bijvult of zelfs een tandarts een gaatje vult vooraleer je merkt dat er iets niet klopt.
Voorkomen is beter dan genezen. Laat je vandaag nog checken door een osteopaat om zeker te zijn dat er niets aan het opstapelen is of op de loer ligt.